Bryonia

Meestal gaat men een geneesmiddel pas waarderen als men er iemand mee heeft genezen en niet slechts door de literatuur ervan te bestuderen. Vooral bij het lezen van de homeopathische geneesmiddelenleer is het vaak moeilijk om te geloven, dat het beloofde succes waar is. Bryonia was een van de eerste middelen waarbij ik zo'n belofte in de praktijk kon toetsen. Het was in de nazomer van 1948. Toen ik het geneesmiddelbeeld van Bryonia, nadat de patiënt genezen was, nog eens goed doorlas, bleek dit jaargetijde het vermelden waard. De dagen waren toen namelijk warm en de nachten relatief erg koud. Dit is een modaliteit van Bryonia, waarbij verergering van de klachten kan optreden.

 

Praktijk

Een stevig gebouwde, goed geproportioneerde vrouw van 22 jaar lag ziek in een armoedig huurkamertje, waarvan de planken van de vloer half los lagen. Op zo'n losse plank stond een van de poten van het ijzeren ledikant. Terwijl ik naar de patiënt toeliep, trapte ik op die plank. De patiënte gaf een gil van pijn. Op mijn vraag waarom ze gilde, vertelde ze en dat het bed schudde als iemand op die plank trapte. En elke beweging deed haar pijn. Zelf lag ze doodstil op haar rechter zij, omdat die kant het meeste pijn deed. Door op die kant te gaan liggen kon ze het bewegen ervan voorkomen. Dit verhaal had ik bijna letterlijk gelezen bij het bestuderen van Bryonia. De patiënt zweette heel erg en had een grote kan water naast zich staan omdat ze zo'n behoefte had aan koud drinken. Vast voedsel wilde ze niet omdat ze er misselijk van wordt.

Mijn overweging was, wat ik haar nu moest voorschrijven: salicyldrank (in die tijd gangbaar) of Bryonia. Ik koos Bryonia D6, elke twee uur 10 korrels, behalve 's nachts. De volgende dag nam ik bloed af voor onderzoek, waarbij vooral de extreem hoge bezinking opviel. De juiste waarden weet ik niet meer. De vierde dag was de pijn over en de gewrichten waren niet meer gezwollen. De temperatuur was normaal, maar ze kon nog niet zitten zonder misselijk en duizelig te worden. Jaren later heb ik begrepen dat een Bryonia-ziekte een langdurige nasleep kan hebben van een of ander proces intracranieel. Migraine, misselijkheid en angst passen in die nasleep. Op basis van verbetering van de klachten heb ik de frequentie van doses Bryonia verminderd. Veertien dagen na het begin van de ziekte kon patiënte zonder klachten op mijn spreekuur komen. De bezinking was nog wat te hoog en ik vond ze nog niet sterk genoeg om aan het werk te gaan. Zes weken was in die tijd normaal voor hetzelfde herstel. Pas later heb ik begrepen dat een Bryonia-ziekte een Bryonia-miasma nalaat, waarbij de patiënt een wat verhoogde bezinking houdt. Om die toestand te genezen is een of meerdere keren een hoge potentie Bryonia nodig. Het hart van deze patiënt heeft geen nadelige gevolgen ondervonden van de ziekte, hetgeen in die tijd een grote zorg was.

Een verpleegster kreeg een rechtszijdige broncho-pneumonie met behoefte om op de rechter zij te liggpn en koorts. Ze dronk graag grote hoeveelheden koud water. Ze klaagde niet over pijn. Met behulp van Bryonia genas ze snel. Bij een longonderzoek bleken er geen afwijkingen te zijn, op wat gedempte percussie rechtsonder na. Maar de patiënt kreeg geen enkel gevoel van welbevinden. Ik stuurde haar voor verder onderzoek naar een longspecialist. Hij vond bij algemeen onderzoek geen afwijkingen aan de longen, maar de tuberculosetest was duidelijk positief. In de loop van enkele weken ontwikkelde zich een tuberculeuze pleuritis exsudativa. De vroegtijdige diagnose kwam de kans op genezing ten goede, want er bestond destijds nog geen specifiek geneesmiddel tegen tuberculose.

 

 

Indicaties
  • Sterk gevulde, gespannen snelle pols.
  • Hart en longen geen afwijkingen.
  • Vooral de ellebogen, polsen, knieën en enkels zijn rood gezwollen en heet. Erg pijnlijk bij aanraken en bij bewegen.
  • Temperatuur hoog.
  • Ligt graag op rechter zij.
  • Heeft grote dorst en wil dan koud water drinken.

 

Dosering:

D6 en hoger