Euphrasia

Het gebruik van Euphrasia stamt nog uit de tijd dat gelet werd op de signatuur. Euphrasia officinalis (ogentroost) heeft in de bloemkroon een tekening die op een oog lijkt. Dit middel is geïndiceerd bij afwijkingen van en rond de ogen. Ook wordt het voorgeschreven voor afwijkingen aan de huid en rond de anus.


Indicaties

Allergie en infectie van de slijmvliezen van ogen, neus, keel, larynx en trachea. De ogen vertonen een scherpe tranenvloed, waardoor de huid geïrriteerd wordt. Op de cornea kunnen blaasjes worden gevormd en/of vlekken. De afscheiding uit de neus is mild, dit in tegenstelling van de afscheiding bij Allium cepa.

  • De hoest verbetert door liggen en dus hoest de patiënt vooral overdag als hij rondloopt. Buiten lopen gaat gepaard met verergerde secretie uit de neus en soms veel geeuwen.
  • Prolapsus ani en hemorroïden, vaak met constipatie. Genezing van de anus kan worden opgevolgd door hoest.
  • Vrouwen met oogklachten en te geringe menstruatie of zelfs amenorroe. Jeuk aan de vulva tijdens het lopen.
  • Mannen met prostatitis en frequent urineren `s nachts.Dosering:

D6 en D12, vaak langdurig nodig

Bij allergie is hoog potentiëren noodzakelijk. Dat kan in D, C en LM. Uitwendig wordt Euphrasia toegepast als tinctuur, waarvan ook oogdruppels gemaakt kunnen worden door een apotheker (steriel en isotonisch!).